Hoscheid (Luxemburg)

Het is weer Pinksteren, de tijd van de vurige tongen, maar vooral voor de jaarlijkse clubreis van LKc. Het is een periode die door een hechte groep van deelnemers vast op de kalender aangeduid staat. Dit jaar trokken we voor een tweede (voor sommigen een derde) keer naar het Luxemburgse Hoscheid naar “Hotel des Ardennes” van Kees, een man die ook een boontje heeft voor oldtimers (vooral Mercedes-Benz). Zaterdag 3 juni werd het startschot gegeven aan de Carrefour in Diepenbeek. Ons (klein) ontbijt stond al klaar om 8 uur in het cafetaria Het Binnenhof. Dat was goed verzorgd en voldoende om de voormiddag door te komen. Maar goed dat er geen groot ontbijt besteld was anders waren we nog niet om 9 uur vertrokken. 

Na het uitdelen van het roadboek en na de raad gekregen te hebben om goed op te letten onderweg (ivm de quiz van Zondag) was het tijd voor “start your engines”. Onze herder Jo nam zijn kudde van 21 schapen mee richting Bilzen, Riemst, Wezet en verder richting het land van de andere taalgemeenschap. We hebben onderweg veel bewonderende blikken gezien die onze karavaan van luchtgekloede Kevers, Karmann Ghia's, T2 busjes en twee Porsches zagen passeren. Ondertussen was mijn co-piloot druk in de weer met het noteren van bezienswaardigheden (kan nuttig zijn voor de quiz). Spook, draak, zandcentrale, kolenwagen, Domaine de Weginon, paardenboerderij enz. stond er te lezen tussen “voor het gele schoolbord naar links” en “voorzichtig goed uitkijken”. Een kleine 80 km ver hielden we halt in Banneux en was het tijd om te picknicken met de meegebrachte lunch of om de plaatselijke horeca te steunen. Rond 14 uur waren we afgekoeld en weer weg, richting Aywaille, Durbuy, Houffalize, links aanhouden, grens oversteken, 1ste afslag … richting Clerveaux, Diekirch, Hosingen om te eindigen in Hoscheid. Goed op tijd maar … het was een heel gepuzzel om onze auto's op die kleine parking te stallen.

En dan nu reclame: Hoscheid werd sinds 2001 al 4 maal bekroond als mooiste bloemendorp van Noord-Luxemburg. De Luxemburgse Ardennen (Natuurpark Our) is een plaats van rust en ontspanning. Ons in Hoscheid (498m) gelegen hotel is een ideaal uitgangspunt om de natuur en het land Luxemburg zelf te beleven en lief te hebben. We hadden nog even tijd voor het avondmaal en dat kon je invullen naar believen. De bar had succes en sommigen hebben de “klanken”-wandeling van 8 km berg en dal aangevat en nog net op tijd terug voor het eten. We hebben genoten van de franse keuken met internationale flair, alleen jammer dat we lang moesten wachten op het dessert. Zondagmorgen was er de traditionele uitstap gepland. In de voormiddag reden we naar het “National Museum van de Militaire Geschiedenis” in Diekirch. Dit museum schetst ons een beeld van de oorlog tijdens het Ardennen offensief 1944/1945. Uiteraard ging de meeste aandacht naar de militaire voertuigen waaronder de VW afgeleide modellen ons het meest interesseerden. Tijdens de lunchpauze zijn we nog langs het museum van historische auto's gelopen en maakten een stadswandeling. Rond 14 uur vertrokken richting Vianden en veel bekijks gehad in de stad. Het einddoel van onze rit was een bezoek aan de waterkrachtcentrale van de SOCIETE ELECTRIQUE DE L'OUR (S.E.O.). De pompkrachtcentrale van Vianden is heden, met een vermogen van 1100 megawatt, een van de grootste in Europa. Door een combinatie van stuwmeer en hoger gelegen reservoirs kan tijdens piekuren extra stroom geproduceerd worden voor de regio Luxemburg en Duitsland.

Die avond was er ondanks het mindere weer een BBQ voorzien en dat ging wat vlotter zodat we al vroeger van de met Grand Marnier geflambeerde pannenkoeken met ijs konden smullen. Wat was er voorzien op zondagavond? Een quiz die uiteindelijk niks van doen had met de reisweg. Om goed te scoren moest je het clubblaadje goed gelezen hebben en de geschiedenis van de club kennen. Op het einde had toch iedereen prijs en was het tijd om aan de terugtocht te denken van morgen. We tankten vooraleer de laatste 230 km aan te vatten. Weer via Clerveaux, Troisvierges (geen 3 maagden gezien), Vielsalm, trois Ponts (ook geen 3 bruggen gezien) om te stranden in Hoei voor het middagmaal. Verder vanuit Huy, richting Tihange, het onvermijdelijke Waremme, richting Tongeren en Borgloon met een laatste pauze in Rommershoven. Van box tot box is dat 442 km geweest. Laat ons een afspraak maken voor 2018 en eindigen met een uitspraak van Victor Hugo (1862) over het gebied dat we doorkruist hebben: Alles wat we zien is mooi, de Ardennen is een betovering.

Tom LemmensComment